Şebi Arus Turları

2999 TL

Şeb-i Arus Turu

İncele & Satın Al

749 Yıllık Bir Gelenek: Şeb-i Arus Törenleri

Hoşgörü ve kardeşliğin dünyadaki temsilcisi Mevlana, aramızdan ayrılmasının 749. yılında hala hatırlanıyor. 1273 yılında Hakk’a kavuşan Mevlâna için düzenlenen anma törenleri, dünyanın her köşesinden binlerce insanı Konya’ya çekiyor. Her yıl olduğu gibi bu yıl da oldukça zengin bir Şeb-i Arus törenine seyirci olacağız. Şeb-i Arus, hoşgörü, barış ve iyiliğin sembolü olan Mevlana Celaleddin Rumi’nin ölüm yıl dönümüne verilen isimdir. Mevlana’nın yaşadığı yer olan Konya’da kutlanan bu özel gün, yalnızca ülkemizde değil, tüm dünyada merak uyandırır. Yapılan kutlamalarla, düzenlenen etkinliklerle ve özel olarak planlanan programlarla kutlanan Şeb-i Arus günü, Konya’nın açık ara en hareketli olduğu dönemlerden biridir.

Şeb-i Arus kelime kökeni aslında “düğün gecesi” demektir. Şaşırtıcı değil mi? Nedeni ise Mevlana’nın ölümü bu dünyadan ayrılış olarak görmemesi, tam tersine Allah’a kavuşma günü olarak nitelendirmesidir. Bu hayran kalınası bakış açısıyla yola çıkılan Şeb-i Arus, Mevlana’nın ölümüne yas tutmaz, aksine Mevlana’nın Rabb’ine ulaşmak için yola çıkışını müjdeler.

Peki, Şeb-i Arus ne zaman? Mevlana anma töreni olarak adlandırılan Şeb-i Arus’un asıl tarihi 17 Aralık olmakla birlikte, kutlamalar 7 Aralık’tan itibaren başlar. Mevlana haftası olarak adlandırılan bu haftada pek çok kültürel Mevlana’yı anma törenleri ve programları düzenlenir.

Bir din alimi, felsefe düşünürü, hoşgörünün vücut bulmuş hali ve tasavvufun efendisi olarak kabul edilen Mevlana Celaleddin Rumi, günümüzde Afganistan’da yer alan Belh kentinde dünyaya gelmiştir. Doğduğu bölge ve şehir tam olarak bilinmese de, 1207 yılında doğduğuna inanılmaktadır. Belh şehrinden göç ettiğinde 21 yaşına gelmiş ve o dönemlerde Anadolu Selçuklu Devleti’nin başkenti niteliğinde olan Konya’da yaşamaya başlamış, hayatının geri kalanını Konya şehrinde geçirmiştir. Edindiği bilgilerin çoğunu Türk kültürü çerçevesinde öğrenen Mevlana, tasavvufi ve ruhani dünyanın kapılarını başta Türkler olmak üzere tüm dünyaya açmıştır. 17 Aralık 1273 yılında Konya’da yaşama veda eden Mevlana, hayatı boyunca verdiği tasavvufi düşünceler ve öğütler ile insanların gönlünde taht kurmuştur. Başta İslam dini olmak üzere, pek çok toplum üzerinde büyük etkisi olan Mevlana, yaşamı boyunca insanlara hoşgörüyü, sevgiyi ve iyiliği aşılamıştır.

Türkiye’nin en muhafazakar ve kültürel değerleri en yüksek şehirlerinden biri olan Konya, özellikle Şeb-i Arus dönemlerinde bambaşka bir şehre evrilir. Şehrin içindeki Mevlana sevgisi zaten şüphesiz, bir de Şeb-i Arus dönemlerinde öyle güzel etkinlikler düzenlenir ki bu etkinlikler UNESCO’nun kültürel mirası seçilen programlar arasına girmiş bile! Bu nedenle Konya planınızı yaparken mutlaka Şeb-i Arus dönemine denk getirmelisiniz ve 17 Aralık tarihinde adeta şehre yansıyan Mevlana ışığını deneyimlemelisiniz.

Birbirinden güzel programlar hem gözü hem de ruhu doyuracak nitelikte! Semazenlerden dini söyleşilere, ışıklı süslemelerden kültürel yemek dağıtımlarına kadar pek çok farklı etkinliği Şeb-i Arus dönemlerinde bulabilirsiniz. Şunu da söylemeden geçmeyelim, Şeb-i Arus için Konya’ya gittiğinizde şehrin geleneksel yemeklerini de tatmadan geçmeyin! Etli ekmeği ile meşhur olan Konya’da kahvaltıda bile etli ekmek yendiğini biliyor muydunuz? Evet, belki kahvaltıda değil ama Şeb-i Arus programlarından çıktığınızda ailenizle mutlaka bir restoranda oturup bu geleneksel lezzeti deneyimlemelisiniz.

Yemyeşil sokakları ve geniş parkları ile bilinen Konya’da yapılacak en iyi şeylerden biri yürüyüş. Tüm şehir merkezini yürüyerek gezebilir ve kültürel mirası her köşede hissedebilirsiniz. Tarihi yapıları sayesinde geçmişin her döneminden bir ize rastlayabileceğiniz Konya’da, tarihi mirasın mükemmel bir şekilde yansıtıldığı müzeleri gezme fırsatı bulabilirsiniz. Konya şehri ve bölgenin yerel kültürel tarihi ve mirası hakkında bilgi almak, yüzyıllardır hiç bozulmadan günümüze gelen eserleri incelemek için Şems-i Tebrizi Camii‘yi mutlaka ziyaret etmelisiniz. Aynı zamanda Konya Arkeoloji Müzesi‘nde Konya ve çevresinde keşfedilen en eski yapıları görme ve tarihi hakkında bilgi edinme fırsatına sahip olabilirsiniz. Konya’ya kadar gelmişken mutlaka alışveriş yapmak istiyorum diyenlerdenseniz, Konya Bazaar Alışveriş Merkezi sizleri bekliyor!

× WhatsApp Destek